W upalne dni idealnie sprawdzą się sałatki! Są lekkie, pełne witamin i zdrowe. Szczególnie w lecie nie możeich zabraknąć na naszych stołach.
Oto kilka przykładowych przepisów:
1.Sałatka z fetą i arbuzem
Składniki:
– ćwiartka dużego arbuza
– pół kostki fety
– łyżka pestek dyni
– kilkanaście oliwek
– listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Arbuza pokrój na 2-centymetrowe kawałki, fetę na mniejsze kostki, oliwki przekrój na połówki. Połącz wraz z pestkami w naczyniu i udekoruj miętą.
2.Sałatka z pomidorów
Składniki:
– 2 pomidory
– 2 duże łyżki posiekanego szczypiorku
– kawałek sera feta
– 8 oliwek
– łyżeczka suszonej bazylii
– pieprz.
Sposób przygotowania: pomidory sparz i pokrój w plastry. Oliwki pokrój w krążki, a ser feta w małe kostki, wraz ze szczypiorkiem dodaj do pomidorów, przypraw dla smaku bazylią i pieprzem, ewentualnie solą.
3.Sałatka z brokułów
– brokuły
– pół opakowania fety
-prażony na suchej patelni słonecznik bądź płatki migdałów
– 2 ząbki czosnku
– pół małego słoiczka majonezu
– pół kubeczka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
– papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Brokuły ugotuj i podziel na cząstki. Fetę pokrój w kostki. Majonez i jogurt wymieszaj, dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć ser do brokułów, polej sosem, wymieszaj. Na koniec posyp prażonym słonecznikiem lub płatkami migdałów.
4.Sałatka z rzodkiewek, ogórka i sera
Składniki:
-pęczek rzodkiewek
-ogórek zielony
-10 dag sera żółtego
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
-cebula
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiewkę oraz ogórek ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru wody. Ser również ścieramy na większych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem (śmietaną), sosem zalewamy warzywa i ser. Doprawiamy do smaku.