Co podać gościom na weselu?

21.05.2015 by

Co podać gościom na weselu?

…Aby było lekko, smacznie i nowocześnie. Ślub i wesele to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu. W wielu kręgach panuje mit, że menu weselne powinno zawierać standardowe przekąski. W tym tekście podajemy na tacy parę propozycji przystawek oraz słodkości, które sprawią, że jadłospis zyska na lekkości i będzie finezyjne.

Przystawki:

puff-pastry-snails-237737_1280appetizer-374040_1280

Jeśli zależy nam na lekkostrawnym i finezyjnym jadłospisie warto wybrać delikatne przystawki. W tym wypadku znakomicie nadadzą się się przekąski z ciasta francuskiego, które można połączyć z wieloma dodatkami. Można tym sposobem stworzyć małe pizzerki lub paluszki z frankfurtkami. Które sycą i można je zjeść jednym kęsem.

W roli małego, „co nieco” doskonale sprawdzą się również tarty typu quiche. Składają się z kruchego ciasta, masy jajecznej i dodatków. Zaletą jest fakt, iż do ich przygotowania można użyć wielu składników takich jak łosoś, suszone pomidory, ser feta, szparagi, szpinak i innego typu warzywa. Tego typu propozycja jest zdrowa i lekka, dlatego stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych polskich dań.

Zupy:

food-restaurant-lunch-cutlery-largePlanując weselne menu, nie można zapomnieć o zupach. Na polskich stołach króluje rosół z makaronem. Jeżeli chcemy nagiąć tę tradycje, warto wybrać z pośród propozycji kremów i zup warzywnych. Przepysznym wstępem do drugiego dania będzie zupa na bulionie warzywnym z klopsikami z mięsa mielonego. Smak delikatnego mięsa podkreśli aromat dania i nasyci gości na dłużej.

Danie główne:

food-restaurant-hand-dinner-largeGłówny posiłek podawany jest zazwyczaj przed rozpoczęciem zabawy. W związku z tym musi napełnić brzuchy gości i dodać im energii. Tutaj jak najbardziej sprawdzą się przepisy lekkostrawne. Nie chcemy by zbyt ciężkie danie spowodowało, że parkiet przez parę godzin będzie pusty. Jest dobry sposób na zachowanie urozmaicenia przy równoczesnym zachowaniu umiaru. Aby goście byli zadowoleni i ruszyli do tańca, postawmy na grillowane mięsa z różnorodną oprawą złożoną z sałatek i warzyw. Grillowany kurczak i innego typu chude mięsa oraz ryby (np. pstrąg lub łosoś) korespondują z wieloma sosami, dzięki czemu obiad będzie stonowany a jednocześnie finezyjnie skomponowany.

Desery:

 dessert-352475_1280 cake-pops-684163_1280

Przechodzimy do finiszu – słodkości to element, który towarzyszy biesiadnikom przez całe wesele. Również w tym punkcie możemy wykorzystać małego przekąski „na raz”. Inspiracji jest wiele. Ostatnio dużą popularnością cieszą się babeczki, cap cake oraz wszelkiego typu ciasteczka, które można przyrządzić w różnorodny sposób – dodając bakalie lub inne składniki. (Zobacz więcej) Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie na stole. Jeżeli chcemy by oprawa slow food obejmowała także tort – wyśmienitym pomysłem będzie stworzenie go z różnego typu tart owocowych. Wiosna i lato obfituje w rozkwit sezonowych owoców, które możemy wykorzystać do stworzenie oryginalnego tortu. Będzie to oryginalny akcent, który bez wątpienia zaskoczy gości.

Przedstawione dania to jedynie promil możliwości, jakie można zastosować, dlatego zachęcamy do sprawdzenie wielu inspiracji i wybrania takich potraw, które uświetnią ceremonie smakiem oraz sprawia, że goście będą się wybornie bawić cały wieczór.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress