Jajka są zdrowe i nie należy wyłączać ich ze swojej diety. Kupimy je w niemal każdym sklepie spożywczym oraz warzywnym. Występują w różnych rozmiarach i jak wszystko, są różnej jakości. Skąd wiedzieć, które jajka kupić?

Jajko jajku nierówne

Jaja kurze możemy kupić dziś w wielu różnych rozmiarach: S, M, L i XL. Od tego miedzy innymi zależy ich cena. Jednak nie tylko wielkość ma znaczenie. Jajka mogą bowiem pochodzić od innych kur – inaczej karmionych i hodowanych w innych warunkach. Także ten aspekt ma znaczenie, jeśli chodzi o jakość jaj.

Oznaczenia

Każde jajko dopuszczone do sprzedaży musi posiadać stosowne oznaczenie. Kod ma następującą postać: X-YY-AABBCCDD. Poszczególne jego elementy wskazują wiele informacji. Dotyczą one kraju i producenta, od którego pochodzi jajo, czy sposobu chowu kur.

X – oznacza sposób chowu kur. Spotkamy się tu z następującymi oznaczeniami: 0, 1, 2, 3, które wskazują odpowiednio: chów ekologiczny, wolnowybiegowy, ściółkowy i klatkowy. Warto więc wybierać te jaja, które oznaczone są jak najniższą wartością.

YY – oznacza kraj pochodzenia jaja, np. PL dla jaj pochodzących z Polski.

AABBCCDD – to weterynaryjny numer identyfikacyjny, gdzie AA jest kodem województwa, BB kodem powiatu, CC to kod zakresu działalności, a DD stanowi kod firmy.

Warto więc przyglądać się oznaczeniom widniejącym na jajkach. Pamiętajmy, że wybierając te największe, możemy przypuszczać, że były karmione w sposób automatyczny i nieekologiczny. Kury składające jaja w hodowlach klatkowych są natomiast przetrzymywane w ciasnych zamkniętych klatkach –czyli w warunkach pozostawiających wiele do życzenia.

Photo credit: Bob Jagendorf / Foter /(CC BY 2.0)