Patera to bardzo przydatne naczynie, bo można ją używać i na co dzień, i od święta. Służy przede wszystkim do podawania owoców, ale nierzadko panie domu używają jej do serwowania deserów. Owoce ułożone na paterze potrafią robić bardzo ładne wrażenie estetyczne, trzeba tylko odpowiednio dobrać naczynie i umiejętnie ułożyć na nim banany, gruszki, jabłka, winogrona, granaty lub inne owoce.
Wybór patery nie jest prosty, bo sklepy, zarówno te stacjonarne, jak i te internetowe, posiadają bardzo szeroką ofertę. Nie można kierować się wyłącznie ceną, bo jak to zwykle bywa – tanie znaczy do niczego. Lepiej zainwestować w porządny przedmiot a będzie służył wiele lat. Szklane patery są bardzo piękne, ale ryzyko uszkodzenia jest znacznie większe nić w przypadku pater metalowych. Z drugiej strony, nie każdy materiał pasuje do każdego wnętrza.
Do nowoczesnych wnętrz pasują naczynia wykonane ze szkła, ale nie z kryształu. Powierzchnia musi być gładka a design nowoczesny, kształty geometryczne. Żadnych niepotrzebnych ozdób, kwiatuszków, koronkowych motywów. Bardzo dobrze wyglądają patery wykonane z aluminium lub innego metalu, na przykład takiego błyszczącego. Dobrze komponują się z „chłodnymi” aranżacjami. Natomiast do klasycznych wnętrz można wybrać patery kryształowe, na przykład takie trzypoziomowe.
Wybierając paterę należy zastanowić się nad tym, do czego ma ona służyć. Jeżeli ma służyć tylko na specjalne okazje, to niech będzie bardziej ozdobna, na przykład w kształcie koszyka lub wykona na z kolorowego szkła. A jeśli jest przeznaczona do użytku codziennego, to lepiej żeby miała skromniejszy wygląd, który nie znudzi się po krótkim czasie. Taką zwyczajną paterą można bardzo ładnie urozmaicić wygląd salonu czy kuchni.