Rodzaje kieliszków do wina

27.03.2013 by

Rodzaje kieliszków do wina

p style=”text-align: justify;”>kieliszki do winaKulturalnego człowieka łatwo poznać po dobrych manierach. A co to są dobre maniery? To nie tylko przepuszczanie kobiet w drzwiach czy ustępowanie miejsca starszym, to także sposób wysławiania się, uśmiech, gesty, mimika. Wszystko to objawia się nawet w najdrobniejszych sprawach dnia codziennego. Człowiek kulturalny działa tak, by w każdej swej czynności mieć wzgląd na innych.

Mimo że na co dzień możemy sami o sobie myśleć, że jesteśmy kulturalni, są takie sytuacje, gdy zaczynamy w to wątpić. Oficjalne kolacje, bankiety, wystawne przyjęcia – kiedy dostajemy zaproszenie przeszywa nas dreszcz niepewności: czy nie popełnimy faux pas? Łatwo bowiem pogubić się w gąszczu zasad etykiety, w nieprzebranej ilości widelców, noży, szklanek i kieliszków. „Do czego to służy?” – takie pytanie zapewne czasem przebiega nam przez głowę. By następnym razem nie mieć tak dużego kłopotu, poniżej krótki poradnik dotyczący rodzajów kieliszków do wina.

Wiele osób wie,

że wino białe i czerwone podaje się w innych rodzajach kieliszków, kiedy jednak ktoś nas zapyta w jakich, niejednokrotnie mamy kłopot z odpowiedzią. Pamiętajmy, że dobry kieliszek potrafi wyeksponować zalety wina.

Kieliszki do wina białego są wysokie, smukłe, czasza nie ma kształtu bańki, a

raczej tulipana, jest bardziej podłużna, a otwór jest stosunkowo wąski. Wszystko po to, by ze swej natury mniej aromatyczne białe wina, mogły jednak działać na nasz węch.

Kieliszki do wina czerwonego są bardziej różnorodne od tych do wina białego. Ogólna zasada jest taka, że są to kieliszki niższe i szersze. Podstawową i wspólną ich cechą jest czasza w kształcie bańki. Taki kształt odpowiada właściwościom wina czerwonego, które lubi powietrze – im bardziej jest napowietrzone, tym smakuje lepiej i pachnie lepiej. W takim kieliszku łatwo też wino zamieszać. Największe „bańki” będą potrzebne do win starszych, o bardzo mocnym aromacie, wytwornych, potrzebujących dużej ilości powietrza. Wśród kieliszków do czerwonego trunku znajdują się takie o bardziej wysmukłym kształcie – do wina mniej intensywnego, prostszego – taki kieliszek bardziej skupi aromat wina.

Kieliszki do szampana – chyba najbardziej charakterystyczne – podłużne, w kształcie wysmukłej rurki. Szampan czy wino musujące – uwalnia bąbelki, które wędrują ku górze, ku wąskiemu otworowi i rozpryskują się tuż przy naszym nosie – przekazując w ten sposób aromat. Poza tym taki kształt sprawia, że bąbelki nie uciekają zbyt szybko.

Dla zapoznania się z prawdziwym aromatem wina specjaliści polecają tylko szklane kieliszki, np. Rosendahl. Najlepiej by były wykonane z przezroczystego szkła, by bez przeszkód podziwiać barwę wina. Pamiętajmy też o tym, że kieliszek nie na darmo ma tak długą nóżkę – to właśnie za nią powinno trzymać się lamkę, a nie za czaszę. Noszenie kieliszka w nieprawidłowy sposób spowoduje ogrzanie wina, co wpłynie na jego smak.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress