Kuchnia polska słynie ze schabowego z kapustą, bigosu i oczywiście pierogów. Najbardziej popularne są ruskie pierogi z ziemniaczano-twarogowym farszem i cebulką, okraszone masłem, skwarkami lub polane śmietaną.

Na tym jednak nie koniec. Możemy pochwalić się m.in. także pierogami z mięsem, pierogami z kapustą i grzybami, pierogami z makiem i pierogami z jagodami lub truskawkami. Częstujemy nimi obcokrajowców, a oni z uśmiechem na twarzy mniej lub bardziej nieporadnie wymawiają „pierogi”.

Tymczasem świat również ma nam do zaoferowania pierogi, tyle że pod innymi nazwami, wykonane z innych rodzajów ciast i wypełnione odmiennymi farszami. Można jednak spróbować upichcić je w zaciszu domowym.

U naszych ukraińskich sąsiadów jada się wareniki. Do ciasta dodaje się zakwas pszenny i jogurt naturalny. Nadzienie podobnie jak w naszych pierogach, może być twarogowe, mięsne lub kapuściane. Litwa słynie z kartaczy, inaczej zwanych cepelinami. Wypełnia się je mięsem z dodatkiem cebuli i majeranku, grzybami lub kapustą. Ciasto na kartacze wyrabia się m.in. z ziemniaków.

W kuchni rosyjskiej popularne są pielmieni, czyli ‘chlebowe ucho’. Farsz jest mięsny, wołowo-wieprzowy z cebulą. Pielmieni różnią się od naszych pierogów z mięsem tym, że ich nadzienie jest rzadsze. Rosjanie okraszają je masłem, śmietaną, octem albo musztardą.

Na włoskich stołach królują tortellini i ravioli. Obydwa rodzaje mają niewielkie rozmiary. Pierwsze przypominają kształtem polskie uszka. Faszeruje się je grzybami, serem lub mięsem. Podaje się je z sosem pomidorowym i posypuje parmezanem. W polskich sklepach można kupić gotowe tortellini. Drugie, w kształcie kwadracików, mają farsz z ricotty, mięsa i szpinaku. Ciekawa wariację stanowią zielone ravioli. Do ciasta wystarczy dodać po pęczku natki pietruszki i bazylii, aby uzyskać piękny zielony kolor.

Empanadas to pierogi kuchni południowo-amerykańskiej. Jada się je zwłaszcza w Argentynie i Chile. Są popularne również w Meksyku. Smaży się je w głębokim tłuszczu lub piecze. Farsz stanowi mięso mielone i warzywa, np. kukurydza i czerwona fasola.

Pierogi jada się również w Azji. W Indiach są to samosy. Trójkątne smażone pierożki, nadziewane m.in. ziemniakami i groszkiem, mocno przyprawione. Ich farsz zależy od rejonu. Często są sprzedawane na indyjskich targach, przygotowywane na bieżąco. W Chinach można skosztować dim-sum, kwadratowe sakiewki gotowane na parze, nadziewane mięsem mielonym, krewetkami bądź innymi owocami morza, startym imbirem, porem, cebulą i sosem sojowym.

To nie wszystkie warianty pierogów jakie występują na świecie. Zapewne można by jeszcze długo wymieniać. Zachęcamy do kulinarnych poszukiwań.