Muffinki i cupcakes to ostatnio bardzo modne wypieki, które podbijają świat słodkości. Jaka jest różnica pomiędzy nimi?

Wiele osób sądzi, że jedyną różnicą pomiędzy tymi ciastkami jest kolorowa, lukrowa dekoracja na wierzchu cupcakes. Jest wiele opinii na ten temat, jednak Amerykanie wyróżniają kilka najważniejszych aspektów:

-cupcakes to słodkie ciastka, muffinki mogą być przygotowywane zarówno na słodko jak i słono

-muffinki są zazwyczaj większe, cupcakes jak ich nazwa wskazuje, powinny być wielkości filiżanki do herbaty

-cupcakes są zawsze oryginalnie dekorowane: lukrem, kremem, masą, różnymi posypkami i cukrowymi ozdobami, muffiny natomiast najczęściej pozostają bez ozdób, ewentualnie na wierzchu wieńczy je kruszonka lub polewa

-muffinki to typowy dodatek do śniadań, są również traktowane jako przekąska w ciągu dnia, cupcakes to typowy deser

-cupcakes zawsze pieczone są w papilotkach, muffiny natomiast mogą, ale nie muszą, do ich wypieku wystarcza forma

-składnikiem muffinów jest olej, cupcakes natomiast zawierają masło

-ciasto na cupcakes wymaga dokładnego zmiksowania składników, ciasto na muffiny wystarczy wymieszać łyżką

Podstawowy przepis na muffinki:

Wersja słodka:

-250g mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 jaja

-250g jogurtu lub maślanki

-100g cukru

-75ml oleju

Według upodobań: sezonoweowoce, czekolada, kakao, konfitura, wiórki kokosowe, bakalie.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć do formy na muffiny. Piec w temperaturze 180°C ok 20-25 minut. Następnie pozostawić do wystygnięcia i dopiero wyjąć z foremek.

Wersja wytrawna:

-zamiast cukru 2 łyżeczki soli

-suszone lub świeże zioła

Według upodobań: wędlina, żółty ser, warzywa.

Podstawowy przepis na cupcakes:

-125g miękkiego masła

-125g cukru

-2 jajka

-225g mąki

-łyżeczka proszku do pieczenia

-100ml mleka

Dodatkowo: lukier, bita śmietana, posypka, cukrowe ozdoby, krem maślany.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2 blaszki do muffinów wykładamy papierowymi foremkami. Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, najlepiej mikserem. Jajka ubijamy w miseczce i po trochu dodajemy do masy maślanej, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z utartą masą. Wlewamy mleko i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. Rozdzielamy ciasto między przygotowane foremki – powinno wyjść około 20 porcji. Blachy wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch babeczek będzie złoty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Babeczki studzimy i posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub ozdabiamy maślanym kremem i różnościami.

Przepis na krem maślany:

-125g miękkiego masła

-3łyżki przesianego cukru pudru

-łyżeczka ekstraktu waniliowego

-barwniki spożywcze

Masło ucieramy mikserem, dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Kiedy masa jest już puszysta i biała, możemy krem zabarwić kroplą barwnika spożywczego. Krem przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy na godzinę przed użyciem, gdyż tylko miękki da się rozsmarować.