Zmiana tak zwanych „trendów” istnieje niemal w każdej dziedzinie naszego życia. Nie inaczej jest w naszych kuchniach, na naszych stołach, czy właśnie w wyglądzie porcelanowych zastaw stołowych, inaczej – serwisów obiadowych.
Różnorodność kształtów i wzorów rozpoczęła się już na krótko po wynalezieniu porcelany. Doceniając walory tworzywa, zaczęto eksperymentować również z jego formą.
Obecnie na rynku mamy do wyboru serwisy obiadowe stylizowane na tradycyjne, z bujnymi zdobieniami, dekoracyjnymi reliefami, złoceniami itp. Równie fantazyjne są same kształty, często inspirowane motywami roślinnymi.
Idąc zupełnie w drugą stronę, mamy do wyboru również serwisy o bardzo nowoczesnych wzorach i designie. Najczęściej zdarzają się te, ze śnieżnobiałej porcelany, których ozdobą są nietypowe geometryczne lub faliste kształty.
Wybierając serwis obiadowy powinniśmy się zasugerować wystrojem samego pomieszczenia, w którym podawać będziemy na nich posiłki. W nowoczesnej kuchni niezbyt dobrze prezentowała by się tradycyjna, ręcznie malowana porcelana, w stylu tych wiekowych, pamiątkowych. Często jednak właśnie taka, może pełnić funkcję nie tyle użytkową, co dekoracyjną czy pamiątkową. Porcelana nadal bowiem jest bardzo dobrym prezentem, na przykład z okazji ślubu.
Elegancki serwis obiadowy, niezależnie od tego „w jakim stylu”, zawsze dobrze prezentował się będzie podczas rodzinnych czy gościnnych spotkań przy stole, dodatkowo nadając walorów estetycznych samym serwowanym potrawom. Jeżeli więc nie mamy w domu takiego kompletu naczyń, konieczne należy zaopatrzyć w niego nasza kuchnię czy jadalnie.