Wystawne przyjęcie z elegancką kolacją coś, co możemy zorganizować nawet we własnym domu. Jednak aby klimat był naprawdę pełen luksusu musimy nie zapomnieć o etykiecie. Niezwykle ważne będzie tu samo udekorowanie stołu, rozsadzenie przy nim gości oraz sprawa kluczowa – odpowiednie rozłożenie naczyń i sztućców. Nie bez kozery wielu nazywa tę umiejętność sztuką.
Jeżeli nie są ci znane wszystkie zasady, proponujemy Ci szybki kurs opisując podstawowe zasady.
Rodzaj nakrycia stołu zależny jest od tego jakie zaproponujemy manu, w jakim stopniu przyjęcie jest oficjalne, jakim zasobem sztućców i porcelany dysponujemy, ilu będzie gości oraz jaki jest rozmiar samego stołu.
Zacznijmy od talerzy. Przy każdym z miejsc powinien najpierw znaleźć się duży, płytki talerz o średnicy około dwudziestu siedmiu centymetrów. Na nim umieszczamy każdy z kolejnych talerzy. Jednak przykładowo talerzyk na masło, powinien znaleźć się po lewej stronie. Wykorzystywany jest często także jako talerzyk na sery. Na nim ustawiamy talerzyk na sałatkę. Jeżeli w menu znajdą się dania, po których jedzeniu pozostają odpadki należy skrajnie po lewej stronie ustawić jeszcze jeden talerzyk.
Dodatkowo na stole powinna znaleźć się również miseczka z wodą albo taca z ręcznikiem, które posłużą do wyczyszczenia rąk.
Sztućce. Widelce układamy po lewej stronie talerza, a noże i łyżki po prawej. Sposób ich rozłożenia powinien być uwarunkowany tym, w jakiej kolejności poszczególne sztućce będą używane (od zewnątrz do talerza). Noże ułożone powinny być ostrzami w kierunku talerzy, widelce i łyżki wypukłymi częściami do dołu.
Jeżeli nie mamy zbyt wiele przestrzeni na stole możliwe jest położenie nożyka do owoców i łyżeczki do kawy nad talerzem.