Największą zaletą patelni żeliwnych jest ich doskonała jakość. Patelnie te są wykonywane w pełni z materiałów naturalnych, a przy ich produkcji żadna chemia i sztuczne materiały nie są używane, dzięki czemu są one trwałe i solidne. Patelnie żeliwna mogą przejść z nami przez życie, ponieważ są praktycznie niezniszczalne (oczywiście musimy pamiętać o ich prawidłowym czyszczeniu i konserwacji) 🙂 W dawniejszych czasach używano tylko i wyłącznie patelni żeliwnych, a w ich wytwarzaniu specjalizowali się przede wszystkim Romowie.
Ogromnym atutem patelni żeliwnych jest to, że bardzo długo utrzymują one temperaturę – pozostawiony na nich posiłek prędko nie ostygnie, więc jeśli zapragniemy na przykład dokładki obiadu to nie trzeba będzie ponownie podgrzewać dania. Podczas smażenia drobiu, ryb i mięsa powinniśmy pamiętać o tym, aby na rozgrzaną patelnię nie nakładać zimnych kawałków mięsa. Smażone warzywa i mięso nie powinny również być mokre, ponieważ w ten sposób unikniemy przywierania ich do patelni i przypalenia. W pierwszym okresie użytkowania patelni żeliwnej musimy zwrócić uwagę na to, aby ograniczyć do minimum smażenie produktów, które posiadają w sobie duże ilości kwasów (na przykład cytryny i pomidory), ponieważ kwas oddziałuje na tłuszcz, który jest dla naszej patelni naturalnym impregnatem.
Podczas używania tego typu patelni musimy pamiętać między innymi o tym, aby nie narażać ich na nagłe zmiany temperatur (chłodzenie gorącej patelni wodą jest więc całkowicie niewskazane). Patelnia żeliwna powinna ostygnąć samodzielnie. W jaki sposób należy czyścić patelnię? Przede wszystkim musimy odstawić na bok wszystkie detergenty – do umycia patelni żeliwnej wystarczy nam ciepła woda i gąbka. W wyjątkowych sytuacjach możemy do mycia zastosować również sól kuchenną. Dzięki myciu patelni w ten sposób sprawimy, że smak potraw będzie wyśmienity. Tłuszcz, jaki pozostaje na powierzchni patelni, wnika w żeliwo i działa na nią konserwująco, a co za tym idzie, pozytywnie wpływa na jej trwałość. Musimy zawsze pamiętać o tym, aby przechowywana przez nas patelnia była całkowicie sucha, ponieważ w innym przypadku łatwo możemy doprowadzić do jej korozji. Nie powinna być ona przechowywana w miejscach, w których panuje wilgoć.