Tym właśnie wpisem chciałabym zapoczątkować cykl przepisów kulinarnych na tym blogu. Poniżej przedstawię autorski przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym. Porcja powinna wystarczyć na 8 naleśników.

Ciasto:

Tworzymy standardowe ciasto naleśnikowe, poniżej mój przepis –

1,5 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka gazowanej wody mineralnej

1 jajko

1 łyżka oleju

szczypta soli

Wszystko mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem.

Oczywiście, każdy tworzy ciasto naleśnikowe według własnego uznania. Nie musicie się kierować moimi instrukcjami 🙂

Farsz:

200 gramów sera żółtego

400 gramów mrożonego szpinaku (w dowolnej postaci)

1 jajko

2 łyżki śmietany 12%

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, maggi do smaku

Ser trzemy na tarce. Szpinak wrzucamy do garnka (najlepiej, jeśli będzie rozmrożony), dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawy i jajko. Gotujemy. Gdy woda odpowiednio odparuje, dodajemy na końcu śmietanę.

Sposób przyrządzenia:

Jest wiele szkół dotyczących faszerowania naleśników. Ja polecam posmarowanie połowy naleśnika szpinakiem i posypanie serem tej samej części, dzięki temu można go swobodnie złożyć na cztery części bez narażania się na pęknięcia. Można je też zwinąć w rulon.

I to wszystko. Smacznego!