Nadchodzi lato. Przysmakiem, który cieszy
się największym powodzeniem w upalne dni są lody. Możesz z łatwością przygotować je w domu, nadając im smak jaki zapragniesz.
Kiedyś dostałeś w prezencie whisky i zastanawiasz się czy mógłbyś ją wykorzystać inaczej niż tylko w szklance z lodem? Nic prostszego. Na bazie whisky możesz przyrządzić orzeźwiające drinki i lody, które jednocześnie cię rozgrzeją.
Drink z whisky, wermutem i likierem wiśniowym
– 30 ml whisky
– 20 ml wermutu
– 3 łyżki likieru wiśniowego
– sok z cytryny
Składniki mieszamy w shakerze razem z lodem.
Lody ze szkocką whisky
– 4 żółtka
– pół szklanki cukru
– 2 szklanki śmietany
– 2 szklanki tłustego mleka
– 3 kieliszki szkockiej whisky
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Śmietanę i większość mleka wlewamy do rondla i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy gorącą śmietanę i mleko do żółtek, mieszamy i ponownie wlewamy do rondla. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Dolewamy resztę mleka i szkocką. Gdy masa wystygnie, mrozimy.
Czekoladowe lody z whisky
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 8 żółtek
– 2 szklanki śmietany
– 2 szklanki tłustego mleka
– 3 łyżki cukru
– 8 łyżek whisky
Kruszymy czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Trochę gorącego kremu wlewamy do żółtek, które po wymieszaniu przelewamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy czekoladę i whisky. Gdy całość przestygnie, wstawiamy do zamrażalki.
Lody z whisky i miodem
– pół szklanki płynnego miodu
– pół litra kremówki
– 5 żółtek
– laska wanilii
– 80 ml whisky
Ubijamy osobno żółtka i kremówkę na gładkie masy, które ze sobą łączymy. Powoli dolewamy whisky i wyskrobane ziarenka wanilii. Całość ubijamy, przekładamy do pojemnika i zamrażamy.