Cafe Lungo to rodzaj podwójnej, mocnej kawy przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym. Podawana jest najczęściej w takim samym rodzaju filiżanki, jak te do espresso, jednak nieco wyższych. Im jej kształt bardziej cylindryczny, tym lepiej tworzy się na powierzchni kawy charakterystyczną piankę Cremy.
Cafe Latte (Café au lait) to klasyczna kawa biała, czyli z dodatkiem gorącego mleka. Niesłusznie często kawa ta mylona jest z Latte Macchiatto. Do podania Cafe Latte powinno stosować się klasyczną filiżankę, z grubego tworzywa, lekko zwężoną ku górze. Swoją wariację posiadają Francuzi, którzy piją Cafe Latte w miseczkach, co ułatwić ma maczanie w niej śniadaniowych rogalików croissant.
Cappuccino to kawa espresso, którą podaje się ze spienionym mlekiem, zazwyczaj posypanym cukrem lub czekoladą. Filiżanki do cappuccino powinny mieć pojemność od 150 do 200 mililitrów i być rozszerzone ku górze.
Cafe Frappe (Cappuccino Ice) nazywane jest również kawą grecką lub mrożoną. Z uwagi na to, że kawa ta podawana jest na zimno, z dodatkiem lodu i mleka, najczęściej pije się ją w czasie upalnych dni. W przeciwieństwie do wszystkich opisywanych wcześniej rodzajów kaw, Frappe podaje się w wysokiej szklance, bez uszka, tak samo jak Latte Macchiatto.
To co charakteryzuje Macchiatto to jej trzy warstwy. Niezwykle ważny jest tu więc sam sposób przygotowania tej kawy. Do spienionego mleka dodaje się, lejąc po ściance, gorące espresso. Na samym dnie znajduje się więc mleko, w środku utrzymuje się kawa, a na samej górze mleczna pianka. Bardzo często do tego rodzaju kawy dodaje się również różnego rodzaju syropy smakowe. Kawę tę podaje się koniecznie w szklance z przezroczystego szkła, aby warstwy były widoczne. Dobrze jeżeli szklanka ma również uszko.
Podobną do Macchiatto jest Cafe Mocha, różnica polega jedynie na tym, że ta druga dodatkowo wzbogacona jest o składnik gorącej czekolady.