Aby przygotować pyszne, prawdziwe cappuccino lub inną „białą kawę”, należy wiedzieć, jak istotna jest tu rola samego mleka.
Przede wszystkim musimy wiedzieć czy ma to być mleko chude czy tłuste oraz czy powinno być zimne czy też odpowiednio podgrzane. Jeżeli korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, tu potwierdzi się ogólnie znana zasada, że mleko powinno być zimne i jak najbardziej tłuste. Para, która napowietrza mleko i spienia je, jednocześnie będzie je podgrzewać, dlatego też sama temperatura mleka w początkowej jego fazie nie ma absolutnie znaczenia.
Jeżeli jednak korzystamy z mechanicznego spieniacza, tu sprawa nie będzie już tak oczywista i to niezależnie od tego czy to spieniacz ręczny czy mechaniczny.
W tym przypadku potwierdza się zasada, że temperatura spienianego mleka jest niezwykle ważna. Okazuje się bowiem, że to samo mleko, tego samego producenta i o tej samej zawartości tłuszczu, całkowicie inaczej będzie się pieniło jeżeli jego temperatura będzie różna. Potwierdzamy, że im mleko cieplejsze, tym lepsza mleczna pianka. Optymalnym jest podgrzanie mleka do temperatury osiemdziesięciu stopni Celsjusza (mleka nie powinniśmy zagotowywać, ponieważ powstaną na nim kożuchy).
Tłuste mleko okazuje się najlepszym wyborem również z innego powodu. Mimo że to w wersji chudej, odpowiednio podgrzane również uda nam się spienić, to kawa przygotowana z nim nie będzie tak smaczna jak z mlekiem 3,2%.
Nie ma tu znaczenia jakiego producenta mleko wybierzemy, liczy się przede wszystkim temperatura.
Nie zapominajmy również o tym, że aby kawa smakowała nam idealnie i wyglądała, jak ta zamówiona w eleganckiej kawiarni, musi być odpowiednio podana. Warto więc, zakupić komplet eleganckich serwis do kawy i pamiętać o tym, że każdy jej rodzaj podajemy w innego rodzaju naczyniach.