Nie można sobie wyobrazić, żeby w kuchni nie było zlewozmywaka. Jest absolutnie najczęściej wykorzystywany element wyposażenia, bez którego nie ma możliwości prowadzenia podstawowych prac kuchennych.
Zlew instaluje się w powierzchni blatu kuchennego. Wcześniej jednak musimy zdecydować się na to, jaki rodzaj zlewozmywaka wybierzemy.
Z dostępnych w sprzedaży zlewozmywaków mamy te, które różnią się od siebie głębokością, ilością komór, sposobem montażu, sposobem montowania baterii oraz rodzajem materiału z którego jest wykonany.
Dawniej największą popularnością cieszyły się zlewy białe, emaliowane. Miały one jednak te podstawową wadę, że przy nawet niezbyt mocnym uderzeniu emalia odpryskiwała, pozostawiając bardzo nieestetyczny, czarny ślad.
Więc gdy tylko na rynku pojawiły się zlewy ze stali nierdzewnej, zdecydowanie wyparły one te emaliowane. Ich metalowy odcień również o wiele lepiej pasował do nowoczesnych aranżacji kuchni, w których coraz więcej sprzętów AGD wykonywanych było właśnie ze stali.
Do najdroższych, dostępnych obecnie na rynku zlewozmywaków należą te wykonane z granitu. Jest to jednak zdecydowanie najtrwalszy materiał, dlatego też zakup takiego właśnie zlewu z pewnością byłby dobra inwestycją.
Od możliwości przestrzennych naszej kuchni powinniśmy uzależnić to, czy nasz zlewozmywak będzie jedno komorowy czy dwu i czy posiadał będzie jeszcze część przeznaczoną do osuszania naczyń. Duży zlewozmywak z pewnością się w kuchni przyda, dlatego też jeżeli tylko mamy taką możliwość, zdecydujmy się na jak największy.