Kuchenki indukcyjne mają sporo zalet. Jednocześnie tego typu sprzęt kuchenny wymaga zainwestowania w odpowiednie naczynia do przygotowywania potraw. W jaki sposób wybrać odpowiednią patelnię, z której będzie można korzystać na indukcji?
Na co zwrócić uwagę?
Kuchenki indukcyjne cieszą się zainteresowaniem przede wszystkim ze względu na stosunkowo niskie zużycie energii. Jednocześnie są praktyczne w codziennym użytkowaniu, ponieważ nie nagrzewają się oraz nie wymagają tak dokładnego czyszczenia jak ich gazowe odpowiedniki. Niestety dla wielu osób sporym kłopotem jest wybór odpowiednich naczyń, które będą nadawały się do używania z takim sprzętem.
Trzeba pamiętać, że patelnia na indukcję musi być przygotowana specjalnie pod kątem takiej kuchenki. Zwykłe naczynia kuchenne niestety nie będą przydatne. Często stosowane patelnie ceramiczne oraz teflonowe, które są na co dzień są używane w praktycznie każdej kuchni, nie sprawdzą się w takim przypadku. Osoby, które zdecydowały się na zakup kuchenki indukcyjnej, muszą także zainwestować w nowe naczynia. Należy kupić patelnię, posiadającą specjalne oznaczenie.
Jak rozpoznać patelnię na indukcję?
Jak już zostało wspomniane, patelnia, która współpracuje z kuchenkami indukcyjnymi, musi posiadać specjalne oznaczenie, potwierdzające ten fakt. Jednocześnie tego typu naczynie powinno mieć kilka cech charakterystycznych. Na pierwszy rzut oka nie da się oczywiście rozpoznać, czy dana patelnia będzie odpowiednia, jednak można to sprawdzić w dosyć prosty sposób. Przede wszystkim patelnia na indukcję powinna posiadać odpowiednie dno, do którego musi przykleić się magnez. Po drugie takie dno musi być idealnie płaskie. Wybrzuszenia sprawią, że naczynie nie będzie działać na kuchence indukcyjnej.
Najbardziej polecanym rozwiązaniem są patelnie wykonane z żeliwa lub stali. Lepiej unikać naczyń z miedzi i aluminium, a także ceramiki i szkła. Na rynku można znaleźć patelnie na indukcję wykonane z takich materiałów, ale muszą posiadać krążek ze stali lub żeliwa umieszczony w dnie.
Jaką patelnię wybrać?
Ponieważ coraz więcej osób ma kuchenki indukcyjne, na rynku można znaleźć duży wybór naczyń przeznaczonych do używania z takim sprzętem. Wśród dostępnych rozwiązań znajdują się różne modele przeznaczone do przygotowywania innych potraw. Oczywiście najbardziej oczywistym wyborem jest uniwersalna patelnia na indukcję, jednak można także kupić produkty specjalnie do smażenia naleśników, grillowania lub gotowania innych potraw. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych, a także możliwości finansowych.
Wymiana naczyń na takie, które będą przystosowane do kuchenki indukcyjnej, może być sporą inwestycją. Dlatego przed zakupem warto jest upewnić się, czy wybrane garnki i patelnie rzeczywiście będą odpowiednie. Jednocześnie należy także dobrze przemyśleć taki wybór – zawsze najlepszym rozwiązaniem jest stawianie na wysoką jakość kupowanych produktów, która zapewni dużą trwałość użytkowania oraz wygodne i przyjemne przygotowywanie potraw.
W przygotowaniu tekstu pomagali specjaliści z Cook Store