Na pytanie postawione w tytule nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależny od preferencji smakowych. Najbardziej popularne urządzenia, przeznaczane do parzenia kawy to kawiarka i ekspres ciśnieniowy. Omówimy dziś te dwa sprzęty po to byś mógł wybrać idealną opcję dla siebie.
Siła z Włoch!
Można pokusić się o sformułowanie, że całe Włochy stoją na kawiarkach. To najpopularniejszy sposób robienia kawy w tym kraju i nic dziwnego, ponieważ w tym prostym urządzeniu zrobimy jedynie kawę espresso, czyli mocną, czarną, esencjonalną kawę, którą Włosi szczególnie umiłowali, więc piją ją, co dzień rano a także po każdym posiłku w celu poprawienia samopoczucia oraz dla dobrego trawienia. Elementy konstrukcji kawiarki są bardzo proste, dlatego jest to najłatwiejsze w eksploatacji urządzenie z dostępnych na rynku. Tutaj praktycznie nic nie ma prawa się zepsuć czy nie udać. Do dolnej części wlewamy wodę, która pod wpływem ciepła paruje dochodząc do sitka ze zmieloną kawą, które znajduje się wyżej. Para wodna skrapla się, przeradzając się w aromatyczną esencje. Jeśli lubisz taki rodzaj napoju to kawiarka będzie idealnym rozwiązaniem. Aby wykonać przepyszne cappuccino na bazie mleka możesz do tego zestawu dokupić spieniacz do mleka, dzięki czemu zyskasz możliwość tworzenia innych kawowych kombinacji. Zaletami tej metody jest niewątpliwie niewielki rozmiar urządzenia. Możesz go włożyć do szafki w przeciwieństwie do ekspresów ciśnieniowych, które charakteryzują się dużymi gabarytami.
Wariacja smaku!
Rywalem kawiarki w tym zestawieniu jest ekspres ciśnieniowy (zobacz więcej). Zasady jego działania są nieco inne. Wrząca woda pod ciśnieniem przelewa się przez sitko z kawą tworząc napój, którego cechą rozpoznawalną jest delikatna brązowa piana zwana „crema”. Jej właściwości pomagają zachować aromat i odpowiednią temperaturę kawy. Największą zaletą ekspresu jest to, że w esencji pozostają wszystkie substancje nadające jej niepowtarzalny charakter. Są to tłuszcze, cukry i proteiny, które są również zdrowe dla organizmu. Tym samym sposobem przez siłę ciśnienia, szkodliwe substancje pozostają w ziarnach. Dodatkową zaletą jest bardzo krótki czas przygotowywania – trwa to zaledwie parę minut w przeciwieństwie do kawy z kawiarki. Ekspres ciśnieniowy często wyposażony jest w wbudowany spieniacz mleka i inne funkcje pozwalające na dopasowanie stylu kawy do Twoich preferencji. Ceny wahają się do 300 złoty nawet do 1000 zł i niestety w tego rodzaju sprzęcie jest wiele elementów mogących się popsuć. Warto też pamiętać, że cena spieniacz i kawiarki może ostatecznie wyrównać się cenie ekspresu średniej jakości.