W naszym klimacie trudno o ciągłość w sprzedaży niektórych owoców i warzyw. Także świeżymi grzybami nie nacieszymy się zbyt długo. Na szczęście możemy konserwować naszą żywność na kilka różnych sposobów i przechowywać ją nawet przez cały rok, dostarczając sobie niezbędnych witamin także w zimie.

Możemy, wzorem naszych babć, marynować, peklować, warzyć i wekować. Wszyscy uwielbiamy jeść w zimie domowe przetwory i cieszyć się smakiem letnich owoców, a także dostarczać sobie, niezbędnej do zachowania zdrowia witaminy C, wcinając ogórki i kapustę kiszoną.

Dzisiaj przybliżymy Wam jednak inną formę konserwowania żywności – suszenie. To obok zamrażania najlepsza forma zachowania w żywności jej pierwotnego smaku oraz wartości odżywczych. Dodatkowo suszenie pozwala nam na ogromną oszczędność miejsca – kilogramy świeżych owoców zamienią się w dekagramy suchych. Proces ten może wydawać się trudny i czasochłonny, ale na szczęście istnieją różne rodzaje suszenia, a sam efekt jest wart poświęcenia. Opiszemy pokrótce na czym polegają trzy sposoby takiej konserwacji.

Suszenie na słońcu

Proste. Oczywiście można bać się pogody, ale polskie lato bywa naprawdę upalne i o ile naszego procesu nie zniszczy deszcz – warto wykorzystać tą metodę, bo jest naturalna i… darmowa. Na pergaminie, bądź płótnie rozłóżmy jedną warstwę owoców, warzyw lub grzybów i umieśćmy je w najbardziej nasłonecznionym miejscu. W taki sposób możemy ususzyć sobie pomidory (nie powinno się ich suszyć inaczej niż na słońcu).

Suszenie w piekarniku

Jeśli nie możesz liczyć na upalną, słoneczną pogodę a uzbierałeś 15 kilogramów grzybów – to będzie rozwiązanie. W piekarniku zaleca się suszyć w 40-70 stopniach, przy uchylonych drzwiczkach, tak aby wilgoć mogła się ulatniać. Im mniejsze kawałki i cieńsze warstwy tym lepszy przepływ powietrza i szybszy efekt.

Specjalne suszarki

To na pewno najłatwiejszy sposób. Każda z tych maszyn jest wyposażona w instrukcję, jak suszyć poszczególny produkt. Na pewno nie napracujesz się susząc w ten sposób. Jeśli chcesz sprawdzić, jak wygląda taka suszarka wejdź na stronę.

lemon-slices-232210_1280