Tym właśnie wpisem chciałabym zapoczątkować cykl przepisów kulinarnych na tym blogu. Poniżej przedstawię autorski przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym. Porcja powinna wystarczyć na 8 naleśników.
Ciasto:
Tworzymy standardowe ciasto naleśnikowe, poniżej mój przepis –
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka gazowanej wody mineralnej
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wszystko mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem.
Oczywiście, każdy tworzy ciasto naleśnikowe według własnego uznania. Nie musicie się kierować moimi instrukcjami 🙂
Farsz:
200 gramów sera żółtego
400 gramów mrożonego szpinaku (w dowolnej postaci)
1 jajko
2 łyżki śmietany 12%
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, maggi do smaku
Ser trzemy na tarce. Szpinak wrzucamy do garnka (najlepiej, jeśli będzie rozmrożony), dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawy i jajko. Gotujemy. Gdy woda odpowiednio odparuje, dodajemy na końcu śmietanę.
Sposób przyrządzenia:
Jest wiele szkół dotyczących faszerowania naleśników. Ja polecam posmarowanie połowy naleśnika szpinakiem i posypanie serem tej samej części, dzięki temu można go swobodnie złożyć na cztery części bez narażania się na pęknięcia. Można je też zwinąć w rulon.
I to wszystko. Smacznego!