Patelnia obfitości – z pewnością tak właśnie nazwać można danie, które zaproponujemy w tym wpisie.
Do przygotowania dania z patelni potrzebne nam będą: pół kilograma fasolki szparagowej, jedna cebula, czterysta gram mięsa mielonego, jedno jajko, łyżka przyprawy Maggi, łyżka bułki tartej, posiekana natka pietruszki, cztery łyżki oleju roślinnego, sól i pieprz.
Przygotowywać będziemy również majonezowy sos. Potrzebne nam będą cztery łyżki majonezu, cztery łyżki jogurtu naturalnego, cztery łyżki gęstej śmietany, jeden ząbek czosnku i sól.
Do działa! Rozpoczynamy od przygotowania fasolki. Należy ją dokładnie oczyścić, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone musimy dokładnie wymieszać z jajkiem i bułką tartą oraz pieprzem i solą do smaku (gotowe mieszanki przypraw do mięsa mielonego są tu absolutnie zbędne). Najlepiej zrobić to po prostu ugniatając całość ręką. Następnie formujemy szesnaście pulpecików tej samej wielkości.
Tak przygotowane smażymy na patelni z oliwą. Teraz czas na cebulę. Obieramy i siekamy drobno dodając do smażących się pulpetów. Cebula powinna się zeszklić. W tym momencie dodajemy fasolkę i całość dusimy pod przykryciem około pięć minut.
Tak przygotowane danie podajemy z sosem majonezowym, którego przygotowanie polega po prostu na wymieszaniu wszystkich składników. Czosnek oczywiście należy przecisnąć przez praskę.
To bardzo syte i smaczne danie, które z pewnością zasługuje na polecenie. Doskonale nadaje się jako danie główne, jak również kolację. Całość podać możemy bezpośrednio z patelnią, którą ustawimy na desce na środku stołu.