W każdej kuchni nie obejdzie się bez zlewozmywaka. Niegdyś wszyscy kupowali jeden typ zlewu z ciężkiego żeliwa. Obecnie to już przeszłość, a w sklepie możliwość wyboru może przytłaczać. Jaki zlewozmywak jest najtrwalszy, jaki jest odporny na zarysowania, a jaki nie pozostawi zacieków?

Zlewozmywaki emaliowane ze stali są najtańsze i przez to wciąż w miarę popularne. Są łatwe w konserwacji i nie widać na nich zacieków. Natomiast sporą ich wadą jest delikatność powierzchni emalii, która szybko się ściera i bardzo łatwo ulega uszkodzeniom mechanicznym, przez co na powierzchni zlewu pojawiają się szpetne odpryski.

Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej (chromoniklowe) są częściej wybierane niż emaliowane, mają bardziej nowoczesny wygląd i pasują niemal do każdej kuchni. Niestety nie są również pozbawione wad. Mimo większej odporności na uderzenia i ścieranie, widać na nich zacieki i wymagają dużo wysiłków pielęgnacyjnych.

Zlewozmywaki z syntetycznych granitów prezentują się nadzwyczaj estetycznie i elegancko. Zlewozmywaki kompozytowe produkowane są ze specjalnych żywic syntetycznych i minerałów. Są odporne na ścieranie i uderzenia, nie widać na nich także zacieków. Niestety za wygląd i funkcjonalność trzeba zapłacić, takie zlewy nie należą do tanich.

Zlewozmywaki z tworzyw sztucznych charakteryzują się zwykle wysoką odpornością na ścieranie, zarysowania i uderzenia, jednak ich słabością jest słaba odporność na wysoką temperaturę. Najpopularniejszymi odmianami tworzyw używanych do produkcji zlewów jest tekalon, makrolon lub silduran.

Zlewozmywaki ceramiczne za to nie mają żadnych problemów z wysoką temperaturą. Są bardzo odporne na ścieranie, zarysowania i uderzenia. Łatwe do konserwacji, choć po jakimś czasie szkliwo może ulec lekkiemu wytarciu. Ich wadą jest wysoka cena.

Jak widzimy już wybór materiału na zlewozmywak może stanowić trudność, a przecież to dopiero pierwszy etap. Następnymi są pytaniami, na które będziemy musieli sobie odpowiedzieć, będą pytania o ilość komór, kształt, sposób mocowania, a także wiele innych.