Delektujemy się czerwonym winem w trakcie wystawy albo romantycznej kolacji. Świętujemy Nowy Rok albo rocznicę ślubu kieliszkiem szampana. W upalne dni orzeźwiamy się owocowymi drinkami. Alkohol możemy również z powodzeniem.. zjeść.

Różne rodzaje alkoholu można wykorzystać do wielu potraw. Najczęściej używa się chyba wina. Kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina wzbogaca się smak i aromat sosów. W winie można również marynować mięso. Do tego nada się także koniak, ale bardziej nadaje się on do marynowania ryb, gdyż pozwala pozbyć się przykrego zapachu. Likiery mogą stanowić bazę owocowych sosów i być dodatkiem do deserów lodowych. Z owocami świetnie współgra rum i wino. Alkohol najczęściej w całości odparowuje w trakcie przygotowania potrawy, ale zmienia smak potrawy i czyni ją charakterystyczną. Wykorzystanie alkoholu podczas gotowania mogą wypróbować ci, którzy nie przepadają za piciem alkoholu lub sięgają po niego bardzo rzadko.

Penne alla vodka, czyli włoski makaron z dodatkiem wódki
– 250 g makaronu penne
– łyżka masła
– 3 łyżki śmietany
– puszka pomidorów
– kilka plasterków wędzonej szynki
– kieliszek wódki
– ząbek czosnku
– pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– szczypta soli
– trochę startego parmezanu
W rondlu roztapiamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy się przyrumieni dodajemy szynkę, smażymy chwilę i wrzucamy pomidory. Doprawiamy papryką. Po chwili wlewamy śmietanę i gotujemy. Wlewamy wódkę, solimy. Gotujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i posypujemy parmezanem.

Dorsz w cieście piwnym
– 4 filety dorsza
– pół szklanki mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– niecała szklanka piwa
– jajko
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Rozbełtane jajko wrzucamy do piwa i przelewamy do mąki. Mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Filety doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zanurzamy je w cieście i smażymy na złoto (możemy też wcześniej obtoczyć je w mące).

Galaretka z wódką
– 3 opakowania galaretek o różnych smakach (np. cytrynowa, truskawkowa, kiwi)
– 300 ml wódki
Przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniach i zanim stężeją, dolewamy do każdej po 100 ml wódki. Mieszamy, przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki. Gdy stężeją, możemy podać je w miseczkach, ozdobione owocami. Możemy też je pokroić w kosteczkę, wymieszać i włożyć do kieliszków koktajlowych lub do kieliszków na wódkę.

Płonące banany
– 2 banany
– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżeczka cukru waniliowego
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 szklanki rumu
Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i podsmażamy na maśle, posypując cukrem waniliowym i cynamonem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Możemy dodać do niej łyżkę rumu. Resztę rumu podgrzewamy. Banany przekładamy na talerz i skrapiamy rumem. Przykładamy do nich zapaloną zapałkę. Możemy podać z lodami waniliowymi.