Zdarzyło ci się wyrzucić nieświeży chleb albo zwiędłą sałatę? Nie marnuj jedzenia. Poznaj proste sztuczki, dzięki którym żywność odzyska lub zachowa na dłużej swoją świeżość. Tajemnica tkwi głównie w odpowiednim przechowywaniu. Niektóre warzywa i owoce nie lubią swojego sąsiedztwa. Aby dłużej wyglądały jak ścięte z krzaczka, pamiętaj gdzie nie możesz ich położyć.

Nigdy nie kładź obok pomidorów sałaty, pietruszki, ogórków i jabłek, bo zżółkną. Chyba, że pomidory są niedojrzałe. Jeśli położysz je przy jabłkach lub bananach, szybciej dojrzeją.

Nie kładź cebuli obok jabłek, bo straci swą ostrość.

Kapusty nie umieszczaj przy zielonej papryce, bo zżółknie.

Aby zachować na dłużej świeżość chleba wystarczy umieścić w chlebaku połówkę jabłka. Jeśli chleb jest czerstwy możemy podgrzać go w piekarniku, uprzednio przykrywając na godzinę wilgotną ściereczką.

Wędliny należy przykrywać folią aluminiową.

Cytrynę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu lub trzymamy na podstawku posypanym solą. Wyschniętą cytrynę zanurzamy na pół godziny w gorącej wodzie.

Miękkie marchewki wkładamy na kilka godzin do zimnej wody. Odzyskają elastyczność i chrupkość.

Wyschnięte rodzynki moczymy pół godziny w soku z cytryny.

Zwiędłą sałatę możemy namoczyć przez 10 minut w wodzie z sokiem z cytryny lub naciąć głąb na krzyż i umieścić w misce z wodą.

W wodzie moczymy liście rzodkiewki, aby odzyskała swoją świeżość.

Aby dłużej cieszyć się truskawkami po opłukaniu i osuszeniu, usuwamy z nich szypułki.

Kładąc kostkę cukru obok sera, przedłużymy termin jego przydatności.

Kilka łatwych zabiegów i mniej żywności będzie lądowało w kuble.