Powiedzieć facetowi – „kup garnki”, to najgorsza instrukcja, jaką można przekazać. Właściwie tak samo sprawa ma się, gdybyśmy o to samo poprosili kobietę. Wojna płci nie ma nic do rzeczy, jeśli trzeba wypełnić tak ważną misję, jaką jest właśnie kupno garnków – tylko z pozoru wybór jest łatwy. Wchodzimy do sklepu i okazuje się, że nie wiemy na co się zdecydować. No właśnie, na co? Garnki jak garnki? Oczywiście nie!
W garnkach najważniejszy jest materiał, z jakiego zostały wykonane. To też determinuje ich cenę. Wyróżniamy garnki emaliowane, aluminiowe, ze stali nierdzewnej, ale też ceramiczne, szklane (sic!) i pokryte teflonem. Dość popularne obecnie są właśnie te wykonane ze stali szlachetnej, ze względu na trwałość i dobrą izolację. Do łask wracają jednak garnki emaliowane, które nierzadko są w podobnej cenie. Dziś ich jakość jest zdecydowanie lepsza, niż kiedyś, dlatego o odpryskach i działaniu szkodliwych substancji, która przenika do potraw nie ma mowy. Ich zaletą jest również fakt, że dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej.
Przy wyborze garnków ważne są również takie cechy, jak możliwość mycia ich w zmywarce, gotowania na płycie indukcyjnej, czy też odporność na bardzo wysokie temperatury, panujące na przykład w piekarniku. Jest to ważne głównie ze względu na naszą wygodę, ale również zważywszy na liczbę czynności, jaką w kuchni wykonujemy.
Oprócz materiału, z jakiego garnki zostały wykonane, musimy zwrócić uwagę na ich pojemność. W zestawach mamy zwykle kilka wielkości – od najmniejszych, po naprawdę duże, które pozwolą na przygotowanie na przykład obiadu dla kilku osób.
Wybierając garnki, zwróćmy również uwagę na ich wykończenie. Rączki i uchwyty powinny być wykonane z materiału odpornego na temperaturę, ale równocześnie takiego, który pozwoli na złapanie ich, bez ryzyka poparzenia.
Szczególnie polecane są garnki Silit, wykonane z silarganu, czyli specjalnego rodzaju ceramiki. Są nie tylko odporne, ale też trwałe na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Nadają się również do wcześniej wspomnianych piekarnika, zmywarki, a nawet zamrażarki. Świetnie radzą sobie również zarówno w „spotkaniu” z kuchenką indukcyjną, jak i palnikową.