Czyszczenie porcelany nie należy do czynności łatwych i przyjemnych, bo porcelana jest bardzo delikatnym tworzywem. Nie można traktować jej tak samo jak innych naczyń, jeśli chcemy, aby przez wiele lat zachowała piękny wygląd.

 

Nowsze serwisy obiadowe są przystosowane do tego, aby myć je w zmywarkach. Niestety, starszą porcelanową zastawę należy myć wyłącznie ręcznie. Układając naczynia w zmywarce, trzeba uważać, aby nie uległa ona wyszczerbieniom. Najlepiej nastawić zmywarkę na delikatny program. Porcelanę ze złotymi lub platynowymi zdobieniami kategorycznie NIE myjemy w zmywarce, ponieważ malunki są wykonane metodą naszkliwną – wykazują dużą wrażliwość na uszkodzenia.

Generalnie porcelana nie lubi wysokich temperatur i ostrych środków chemicznych. Dlatego myjemy ją w ciepłej, ale nie gorącej wodzie w dodatkiem delikatnego detergentu. Tłuszcz zejdzie znacznie łatwiej, jeśli naczynia zmyjemy zaraz po posiłku. Jeśli to niemożliwe, można na jakich czas włożyć tłuste talerze do wody, żeby się wymoczyły a dopiero po kilkunastu minutach umyć je miękką gąbeczką – żadnych druciaków i szorstkich myjek.

Uporczywe plamy z kawy lub herbaty można usunąć wilgotną ściereczką z odrobiną sody oczyszczonej. Innych trudnych do zlikwidowania plam pozbywamy się za pomocą wacika nasączonego wybielaczem, który kładziemy na zaplamione miejsce.

Aby polewa nie ulegała zadrapaniom, należy odpowiednio przechowywać naczynia. Nie układaj talerzy jeden na drugim bezpośrednio na sobie. Między poszczególnymi naczyniami układaj papierowe ręczniki lub serwetki, ewentualnie kartki z gazety. Aby zapobiec nieestetycznym zaciekom na powierzchni, po każdym myciu wycieraj do sucha każde naczynie. Używaj do tego szmatki nie pozostawiającej paprochów lub jednorazowych ręczników papierowych.