Garnki stanowią jedno z najważniejszych naczyń kuchennych. To w nich przygotowujemy posiłki, dusząc i gotując potrawy. Garnki najczęściej mają cylindryczny kształt i dwa uchwyty ułatwiające ich przenoszenie. W komplecie do każdego garnka dołączona jest pokrywka z jednym uchwytem.
Garnki wykonane mogą być z różnych materiałów. Najważniejsze jest, aby był on wytrzymały i odporny na wysoka temperaturę. Wykorzystuje się więc stal węglową z warstwą emalii, stopy aluminium lub miedzi, stal nierdzewną, żeliwo, szkło i ceramikę.
W gospodarstwach domowych czy gastronomii najczęściej wykorzystuje się garnki z nierdzewnej stali chromowo-niklowej w której 18% to chrom, a 8% to nikiel. Prócz trwałości niezwykle ważne są tu kwestie zdrowotne. To co jemy, musi być przygotowane w czystych naczyniach. Niezwykle ważne jest więc, aby garnki miały gładką powierzchnię, utrudniającą rozwój niebezpiecznych dla zdrowia mikroorganizmów. Powinny być łatwe z utrzymaniu i estetycznie wyglądać.
Większa zawartość chromu w stali używanej do produkcji garnków wpływa na ich odporność na działanie stężonych kwasów oraz zasad, które znajdują się miedzy innymi w detergentach.
Charakterystyczne jest tu również dno składające się z od trzech do sześciu warstw. Te zewnętrzne tworzone są ze stali nierdzewnej, wewnętrzne natomiast z aluminium lub miedzi. A to wszystko po to, aby ciepło w równy sposób rozkładało się po powierzchni garnka, przez co lepiej przedostawało się do potrawy. Tak skonstruowane dno wyklucza niemal całkowicie ewentualność przypalenia pożywienia.