Atrakcyjnie wykończona kuchnia to prawdziwa ozdoba domu. Jednak aby pomieszczenie prezentowało się naprawdę znakomicie, musi w nim być czysto. Jak wszyscy wiemy, czasem jest to bardzo trudne zadanie, dlatego aby ułatwić sobie utrzymanie porządku w kuchni, warto zastosować się do kilku sprawdzonych wnętrzarskich trików.
Właściwa organizacja
Nic tak nie zaburza porządku w pomieszczeniu, jak niewłaściwa organizacja przechowywania. Wszystkie sprzęty kuchenne, akcesoria oraz produkty spożywcze powinny mieć swoje miejsce, do którego zawsze je odkładamy. Watro zdecydować się na różnego rodzaju zasobniki np. szklane słoiki. W nich mąka, kasza, ryż czy płatki śniadaniowe nie tylko będą się dobrze prezentowały, ale też nie będą się rozsypywać. Podobnie należy zrezygnować z przechowywania przypraw w torebkach – nie dość, że są niewygodne w użytkowaniu to jeszcze przyczynia się do kuchennego nieporządku.
Zasobniki i stojaki
Największy bałagan zawsze utrzymuje się na blatach kuchennych. Zostawiamy na nich naczynia i różne sprzęty. Aby powierzchnia robocza w pomieszczeniu prezentowała się dobrze należy skorzystać z różnego rodzaju stojaków i zasobników. Ustawimy w nich np. drewniane łyżki, noże itd., które zawsze chcemy mieć pod ręką. Zaplanowanie przechowywania na blatach znacznie ułatwi nam utrzymanie porządku. A jeśli dopiero urządzamy kuchnię i wciąż nie wiemy, jaki blat kuchenny zamontować, wskazówki znajdziemy w artykule: Wybieramy blat kuchenny – drewno, kamień, a może konglomerat?
Dyscyplina
Aby w pomieszczeniu faktycznie udało się łatwo utrzymać porządek, niestety należy wprowadzić pewną dyscyplinę. Chodzi o odkładanie wszystkiego na miejsce oraz sprzątanie po sobie od razu. Opłukanie naczyń i wstawienie ich do zmywarki czy zebranie okruszków z blatu zajmie nam kilka chwil, dlatego nie warto odkładać tego na później. Ponadto w dbanie o porządek należy włączyć pozostałych członków rodziny –tylko gdy wszyscy domownicy będą pamiętali o sprzątaniu, kuchnia będzie naprawdę czysta i atrakcyjna.