Amatorzy gotowania z pewnością wiedzą, że dla ostatecznego efektu przyrządzania dań ogromne znaczenie ma jakość wykorzystanych składników. Im bardziej są świeże, dorodne i pozbawione konserwantów, tym lepiej. Jak jednak rozpoznać, które produkty sprawdzą się w kuchni?

Moda na fast food

Fast food to nie tylko restauracje i budki, w których zjemy szybko i smacznie, choć niekoniecznie zdrowo. Fast food to również cała gama produktów gotowych do spożycia, które znajdziemy w sklepach spożywczych, a które w większości nafaszerowane są konserwantami, barwnikami i innymi substancjami chemicznymi. Dzięki temu ich termin przydatności do spożycia jest na tyle długi, by można przetrzymać je w lodówce przez dłuższy czas. Mowa o serach, wędlinach, mięsach, słodyczach, konserwach oraz wielu innych produktach.

Produkty dobrej jakości, czyli…

Czyli takie, które nie posiadają w swoim składzie polepszaczy ani konserwantów. W wielu wypadkach nie znajdziemy jednak produktów w zupełności ich pozbawionych, chyba że zdecydujemy się na zakupy w sklepach ze zdrową żywnością, które będą również bardziej kosztowne. Jeżeli zależy nam na zdrowym i jak najbardziej naturalnym jedzeniu, zrezygnujmy zupełnie lub ograniczmy do minimum zakup produktów w opakowaniach z tworzyw sztucznych –zwłaszcza serów i rożnego rodzaju mięs.

warzywa

Jak wybrać dobre owoce i warzywa?

Owoce i warzywa najwyższej jakości to takie, które dojrzewały na słońcu, nabierając odpowiedniego koloru oraz zapachu. Najzdrowsze będą te, w uprawie których nie stosowano pestycydów i innych środków polepszających ich wygląd czy wpływających na większy rozmiar. W wyborze kierujmy się nie tyle wielkością warzyw i owoców. Spójrzmy na ich wybarwienie i powąchajmy je. Dotknijmy, sprawdźmy czy są jędrne, a nie uschnięte czy nadgniłe, Nasze zmysły z pewnością pomogą nam w odpowiednim wyborze.

Jak wybrać mięso?

Wybór mięsa dobrej jakości to nie lada wyzwanie. Jeśli chodzi o wędliny i inne produkty, które z mięsa powstają (np. kiełbasy czy parówki), powinniśmy najpierw sprawdzić, jaki jest w ich składzie odsetek mięsa. Im będzie większy, tym dany produkt jest bardziej wartościowy. Pamiętajmy jednak, że najlepsze będą te z ponad 90% mięsa w składzie. Te z zawartością mięsa 60% i mniejsza należy od razu odrzucić – połowa ich składu to woda i polepszacze. Świeże mięso natomiast poznamy po jego wyglądzie i zapachu. Najlepiej znaleźć sprawdzony sklep mięsny, w którym sprzedawane są produkty od niezawodnych dostawców.

Photo credit: Aproximando Ciência e Pessoas / Foter /  (CC BY 2.0)

Photo credit: Muffet / Foter /  (CC BY 2.0)