Krojenie czy szatkowanie warzyw zajmuje dużo czasu, zwłaszcza jeśli musisz przygotować danie dla kilku osób. Nie zawsze jednak praca nad świątecznym bigosem czy sałatką na przyjęcie musi oznaczać dla Ciebie długie godziny spędzone w kuchni. Wie o tym każdy posiadacz malaksera – urządzenia, dzięki któremu skrócisz czas przygotowania posiłku nawet o kilkanaście minut!
Czym jest malakser i w jaki sposób może Ci pomóc? Na jakie funkcje i cechy warto zwrócić uwagę podczas wyboru konkretnego modelu? Jak korzystać z tego urządzenia? Odpowiedzi znajdziesz w dalszej części artykułu!
Malakser i jego zastosowanie
Malakser jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które umożliwia automatyczne siekanie, krojenie i tarcie produktów (najczęściej warzyw i owoców). Ze względu na swój wygląd często jest mylony z blenderem stacjonarnym. Różnica między tymi sprzętami jest jednak wyraźna – funkcjonalność blendera zazwyczaj ogranicza się do miksowania i rozdrabniania, z kolei malakser daje dużo większe możliwości.
Jak działa malakser?
Urządzenie składa się z 3 głównych części: podstawy, pojemnika oraz pokrywki (podajnika). Silnik znajdujący się w podstawie wprowadza w ruch ostrze umieszczone w pojemniku, dzięki czemu możliwe jest jednoczesne siekanie i mieszanie produktów. W większości malakserowych zestawów znajdziesz również specjalne nakładki (tzw. tarcze), dzięki którym możesz pokroić warzywa czy owoce w różne kształty, np. słupki czy kostkę.
Co przygotujesz przy pomocy malaksera?
Malakser otwiera przed Tobą wiele kulinarnych drzwi. Dzięki urządzeniu przygotujesz warzywa do sałatki lub zupy, posiekasz zioła (np. pietruszkę, bazylię, koperek), poszatkujesz kapustę i sałatę, a nawet zetrzesz ziemniaki na wiórki.
To tylko kilka przykładów standardowych zastosowań. Niektórzy producenci zapewniają również o nietypowych funkcjonalnościach urządzenia – od ubijania białek na pianę aż po zagniatanie ciasta. Oczywiście wszystko zależy od modelu, na który się zdecydujesz.
Czym się kierować podczas wyboru malaksera?
Podobnie jak każdy sprzęt kuchenny, malaksery są zróżnicowane pod względem ceny, sposobu działania i dostępnych funkcji. Przed podjęciem decyzji o zakupie konkretnego modelu warto zatem przyjrzeć się opcjom dostępnym na rynku. Ostateczny wybór powinien zależeć od tego, czy urządzenie ma szansę nadążyć za Twoimi kulinarnymi aspiracjami.
Na jakie cechy warto zwrócić szczególną uwagę?
Pojemność misy
Wybór pojemności misy zależy tak naprawdę od tego, w jakim celu będziesz korzystać z urządzenia. Przykładowo: jeśli zamierzasz przygotować spory zapas zawekowanych surówek, zdecyduj się na większą misę (o pojemności pow. 3 l). Na potrzeby codziennego użytkowania (np. do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane) wystarczą Ci mniejsze, niespełna 1-litrowe modele.
Moc i prędkość obrotowa
Im większa moc, tym więcej możliwości wykorzystania malaksera. Decydując się na malakser o mocy pow. 1000 W, możesz wykorzystać go do kruszenia twardych produktów (orzechów czy nawet lodu). Standardowe działanie urządzenia powinno być bezproblemowe już w przypadku silników o mocy 700-800 W.
Druga istotna kwestia techniczna to prędkość obrotowa. Nie sama liczba obrotów na minutę jest tu najważniejsza, a… możliwość jej regulacji. Dzięki temu zastosowanie malaksera będzie dużo szersze.
Skład zestawu i funkcjonalności
Przed wyborem malaksera warto również zwrócić uwagę na liczbę i rodzaje tarcz oferowanych w ramach konkretnego modelu. To od nich zależy zakres zastosowania urządzenia – opcji jest naprawdę wiele! Tarcze umożliwiają m.in.:
- ścieranie warzyw i owoców (często uwzględniana jest wielkość oczek),
- wykrajanie plastrów, kostek i innych kształtów,
- cięcie słupków (co umożliwi Ci przygotowanie frytek).
O zawrót głowy może przyprawić różnorodność funkcji i zastosowania malaksera. Standardowo urządzenie kojarzy się z krojeniem i szatkowaniem warzyw, jednak niektóre modele dają dużo większe możliwości. Przy ich pomocy możesz przykładowo:
- zmielić mięso (zarówno grubo, jak i drobno),
- przygotować aksamitne puree ziemniaczane,
- wyrobić lub zmiksować ciasto,
- skruszyć twarde produkty (np. orzechy),
- ubić pianę z białek.
Otwór podajnika
Biorąc pod uwagę praktyczne aspekty pracy z malakserem, warto również rzucić okiem na wielkość otworu podajnika, przez który wkładasz warzywa do dalszej obróbki. Im większy, tym lepiej, ponieważ mniej czasu poświęcisz na dodatkowe krojenie produktów.
Podsumowanie
Malakser jest urządzeniem, które przyspiesza wykonanie najbardziej czasochłonnych czynności podczas gotowania. Siekanie, tarcie czy szatkowanie warzyw przy pomocy urządzenia jest łatwe i wygodne, a dodatkowe funkcje pozwalają na przygotowanie w krótkim czasie nawet skomplikowanych dań.
Podczas wyboru odpowiedniego modelu malaksera warto wziąć pod uwagę kilka czynników, m.in. pojemność misy, moc urządzenia, możliwość regulacji prędkości obrotowej czy obecność w zestawie tzw. tarcz do krojenia. Zastanów się zatem, jakie potrawy najczęściej przygotowujesz i na tej podstawie wybierz model idealny dla Ciebie.