Biorąc pod uwagę popularność takich lokali jak Zahir Kebab w Łodzi, zainteresowanie kuchnią arabską utrzymuje się na stałym poziomie. Nie ma się czemu dziwić – sztandarowe danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Warto więc od czasu do czasu pokusić się na samodzielne jego przyrządzenie.
Chociaż kebab kojarzony jest z fastfoodowym daniem, jedzenie serwowane m.in. w Zahir Kebab w Łodzi jest tego zaprzeczeniem. Hamburgerom, zapiekankom i hot-dogom daleko do kebabów – nie tylko pod względem smaku, ale również z uwagi na kwestie żywieniowe.
Kebab z mięsa drobiowego w tortilli
Jednym z najprostszych wariantów domowego kebabu jest danie przyrządzane z mięsa drobiowego. Szybkie w przygotowaniu, będzie ciekawą propozycją nie tylko na obiad, ale również jako lunch do pracy.
Składniki:
- 800 g fileta z kurczaka
- pół szklanki oliwy z oliwek
- mieszanka przypraw tureckich
- 2 ogórki świeże (lub konserwowe)
- 3 pomidory
- sałata lodowa lub miks sałat
- 2 cebule
- opakowanie gotowych tortilli.
Oczyszczone i umyte mięso pokrój w cienkie paski. Do miski wlej oliwę oraz wsyp przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj mięso i ponownie wymieszaj – tak, aby marynata dobrze pokryła kawałki mięsa. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Ogórki pokrój w plastry, pomidory w kostkę, cebulę w piórka, a sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce.
Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, a następnie wyłóż na talerz. Posmaruj odrobiną ostrego sosu (może być też ketchup), wyłóż sałatkę, dodaj mięso, polej sosem jogurtowo-czosnkowym i zawiń w rulon.
Klasyczny kebab z baraniny
Tradycyjny arabski kebab przyrządzany jest z mięsa baraniego opiekanego na pionowym obrotowym rożnie. W warunkach domowych trudno o taki sprzęt, dlatego pozostaje tylko opiekanie na rozżarzonych węglach. Mimo to, tak przygotowany kebab będzie równie smaczny.
Składniki:
- 500 g baraniny
- 5 g soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
- 1 łyżka sumaku
- 2 łyżki lodowatej wody
- sałatka z grillowanych warzyw (warzywa dowolne)
- natka pietruszki
- 1 czerwona cebula
- chlebki pita.
Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój w kostkę i zmiel. Przełóż mięso do miski, dodaj sól, kmin, sumaku i płatki paprykowe. Mieszaj aż mięsa stanie się lepkie. Dodaj lodowatą wodę i mieszaj do momentu wchłonięcia wody. Masę wstaw do lodówki.
W tym czasie zgrilluj warzywa, a cebulę pokrój w piórka.
Wyjmij mięso z lodówki i przygotuj patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe). Uformuj z mięsa grube wałki (8-10 sztuk). Każdy nadziej na szpikulec, a następnie odrobinę spłaszcz. Grilluj na mocno rozgrzanych węglach.
Delikatnie podgrzej chlebki pita, a następnie umieść w nich grillowane warzywa oraz mięso. Polej sosem jogurtowym i posyp natką pietruszki.
Jeżeli masz ochotę na prawdziwy kebab – z mięsa opiekanego na obrotowym rożnie, zamów jedzenie online. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego, wybierz np. Zahir Kebab w Łodzi i złóż zamówienie. W możliwie krótkim czasie zjawi się u Ciebie dostawca z kebabem – doskonałym w smaku, aromatycznym i jeszcze ciepłym.