Sztuka układania sztućców to bardzo przydatna umiejętność, która pozwoli nam na spokojne przygotowanie stołu na rodzinny obiad. Znając kilka podstawowych zasad nie będziemy musieli obawiać się popełnienia gafy – przynajmniej w kwestii odpowiedniego ułożenia sztućców 😉
Naczelnym założeniem prawidłowego ułożenia sztućców jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbliżej zewnętrznej strony, używane są w pierwszej kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i noże zwrócone ostrzem do środka, po lewej z kolei widelce. Jeżeli dodatkowo planujemy podać gościom deser, sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, widelczyki natomiast w prawo. Należy pamiętać o tym, że po każdej stronie nakrycia mogą znajdować się maksymalnie trzy sztućce. Jeżeli serwowane przez nas dania wymagają ich większej ilości, należy pozostałe sztućce sukcesywnie donosić. Ciekawostką jest to, że w Polsce łyżki i widelce układa się wypukłą stroną do dołu, a np. w Stanach Zjednoczonych i we Francji robi się to zupełnie odwrotnie.
Obecnie wyróżniamy cztery podstawowe kategorie noży. Szeroki, krótki nóż zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie jedynie wielkością. Nóż do ryby jest natomiast nowością w asortymencie sztućców, choć istnieje również specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów itd. W związki z tym, że rodzajów noży jest naprawdę wiele, powinniśmy dokładnie przemyśleć ich wybór w czasie przygotowywania przyjęcia lub eleganckiego obiadu. Widelce również występują w różnych kształtach i wielkościach. Najczęściej używa się uniwersalnego widelca stołowego, dwudziestocentymetrowego zakąskowego lub widelca deserowego. Ważne jest jednak nie tylko dobranie odpowiednich sztućców do danego dania, ale również ich dopasowanie do porcelany i rodzaju wydawanego przyjęcia lub obiadu.