Miłośnicy winnych trunków, z pewnością marzą o tym, aby posiadać w swojej piwnicy leżakujące wina, które z każdym rokiem będą nabierać lepszego smaku i doskonalszej nuty.

Niestety nie jest to marzenie łatwe do spełniania.

Aby proces leżakowania przebiegał bez uszczerbku na jakości trunku, należy zapewnić mu odpowiednie warunki.

Najlepszym miejscem w warunkach domowych będzie ciemna piwnica, w której panuje odpowiednia stała wilgotność i temperatura.

Najlepszą temperaturą, w której wino powinno się przechowywać, to 12°C. Jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka wino dojrzeje zbyt szybko i drastycznie skróci się jego czas przydatności do spożycia. Odwrotnie, gdy temperatura będzie zbyt niska, dojrzewanie będzie zachodziło zbyt powoli, aby możliwe było osiągnięcie najlepszego smaku. Najgorszą opcją jest jednak przechowywanie wina w miejscu, gdzie następują nagłe spadki i wzrosty temperatury.

Pomieszczenie, w którym przetrzymujemy wino powinno być całkowicie ciemne. Światło wpływa niekorzystnie na wino, pobudzając w nim procesy wytwarzania siarki, nazywa się to niepożądanym efektem „smaku światła”.

Optymalna wilgotność powietrza to 70-75%. Koniecznie jednak musi przekraczać ona 50% i nie przekraczać 75%. Zbyt duża wilgotność powoduje pleśnienie i odklejanie etykiet, zbyt mala natomiast źle wpływa na korki, które mogą wysychać, przez co wino nie będzie odpowiednio zabezpieczone.

Ważne jest również odpowiednie ułożenie wina. Najlepiej gdy leżakują one na specjalnych stojakach na wino, których kąt nachylenia powoduje, że korek ma ciągły kontakt z winem, co jest rzeczą niezbędną.