I to z ponad wiekową tradycją. W roku 1906, niejaki Charles E. Andersson postanowił założyć fabrykę w miejscowości o nazwie Skeppshult. Do dziś jest to jedyna znajdująca się w Skandynawii fabryka, która zajmuje się produkcją żeliwnych przedmiotów, wytwarzanych metodą odlewu. Do dziś również bardzo ważne jest tu samo ludzkie rzemiosło oraz doświadczenie i profesjonalizm.

To co jest cecha charakteryzującą produkty firmy Skeppshult to praktyczność ich zastosowania, najwyższa jakość materiału, jak i wykonania, a także piękny wygląd.

Te trzy elementy wpływają na to że bardzo wiele osób decyduje się na podarowanie produktu Skeppshult w prezencie.

Dzięki materiałowi z jakiego wytwarzane są naczynia gotowanie czy smażenie jest niezwykle szybkie, a przy tym energooszczędne. A to wszystko dzięki równomiernemu rozłożeniu ciepła.

Kolejną zaletą tych naczyń jest ich naturalność. Nie są one bowiem pokryte żadnego rodzaju substancjami, które mogłyby wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie.

Firma Skeppshult zasłynęła przede wszystkim z uwagi na żeliwne patelnie o grubym, sześciomilimetrowym dnie i jego wklęsłym wyprofilowaniu.

Co ciekawe, patelnie te są nasączane tłuszczem roślinnym już w czasie produkcji. Zabieg ten powoduje, że nawet podczas smażenia bez tłuszczu, potrawy nie przywierają.

Utrzymanie ich w czystości również nie przysparza większych trudności. Nie jest konieczne nawet stosowanie detergentów.

Każde z naczyń czy patelni Skeppshult wyposażone jest w ozdobny i niezwykle funkcjonalny uchwyt, dzięki któremu nie jest możliwe oparzenie.

Firma Skeppshult daje dwudziestopięcioletnią gwarancje trwałości swoich produktów. To chyba wystarczające potwierdzenie tego, iż ich produkty są niemal niezniszczalne.