Chlebak to bardzo praktyczna rzecz, która z pewnością znajdzie swoje zastosowanie w każdej kuchni. Chyba że jest jakaś rodzina, która ze swojej diety całkowicie wyklucza pieczywo. Zastosowanie chlebaka jest bowiem tylko jedno. Służy on przechowywaniu pieczywa tak, aby zbyt szybko nie wysychało i nie kruszyło się tworząc bałagan na przykład na blacie kuchennym.

Dawniej chlebakami nazywano specjalne worki w których przetrzymywano chleb, obecnie jest to najczęściej pojemnik ze stałą podstawą i ruchomą pokrywą, która służy do jego otwierania i zamykania.

Najczęściej chlebaki wykonuje się z drewna, dostępne są również te z metalu czy tworzyw sztuczny. Bez problemu więc dopasujemy rodzaj chlebaka do wystroju i stylu, w jakim chcemy utrzymać naszą kuchnię.

Chlebaka nie należy mylić z koszem czy pojemnikiem na pieczywo. W pierwszym podajemy chleb w drugim, go przetrzymujemy.

Typów chlebaków jest mnóstwo! Jedne z nich są stylizowane na te bardzo tradycyjne, czasem nawet z rzeźbionego drewna, natomiast te bardzo nowoczesne wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej i mają tak niespotykane kształty, że czasem trudno zorientować się że to chlebak, a nie designerska ozdoba.

Chlebaki produkowane są najczęściej w rozmiarach od czterdziestu do pięćdziesięciu centymetrów.

Ciekawym rozwiązaniem są również chlebaki z przezroczystą pokrywą, dzięki której widać co znajduje się w środku.

Cena chlebaków jest bardzo różna. Wszystko zależne jest od materiału, z którego chlebak jest zrobiony i oczywiście od producenta.