Picie kawy wymaga odpowiedniej oprawy. Ważny jest zarówno rodzaj pitej kawy, jak i sam sposób delektowania się nią, a także rodzaj szkła czy porcelany, w którego pijemy. W dzisiejszym wpisie postaram się przybliżyć pewną systematykę i podział.

Po pierwsze espresso. Jego przygotowanie nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Bardzo często zamawiając kawę tego typu w rożnych restauracjach, dojdziemy do wniosku, że mają one całkowicie inny smak. Wszystko to z powodu odmiennych sposobów przygotowania espresso. Z tego właśnie powodu Włoski Instytut Espresso Italiano opublikował konkretne wytyczne à propos tego, jakie proporcje składników powinny być zachowane podczas jej przyrządzania.

Do przygotowania prawdziwego espresso potrzebne jest siedem gram kawy i dwadzieścia pięć mililitrów wody. Najbardziej optymalna temperatura parzenia kawy to od 88 do 92 stopni. Ta rozbieżność pojawia się za sprawą wyższej temperatury zaparzania robusty, a niższej dla arabiki. Ciśnienie powinno wynosić dziewięć bar, w wypadku ekspresu domowego wartość ta zwiększa się do od 12 do 15 bar. Czas parzenia to tylko dwadzieścia pięć sekund.

Filiżanka do espresso powinna mieć pojemność od pięćdziesięciu do siedemdziesięciu mililitrów i powinna być cylindrycznego kształtu. Filiżanki te najczęściej produkowane są w grubej porcelany, aby dłużej zatrzymywały ciepło kawy.

W przypadku picia kawy „po amerykańsku” (Americano) wybór filiżanki jest całkowicie dowolny i zależny jedynie od ilości przygotowanego napoju. Jednak także tu ważna jest odpowiednia grubość filiżanki.