Mięso – zabronione. Jajka – zabronione. Masło – zabronione. Śmietana – zabronione. Słodkości – zabronione. Zostają ryby, warzywa i owoce. Jak skomponować z nich menu na Wielki Piątek?

Śledź z suszonymi pomidorami

– 300 g filetów śledziowych

– pół słoika suszonych pomidorów

– 2 cebule

– ½ szklanki oliwy

– sól

– pieprz

– gałka muszkatołowa

Namoczone wcześniej śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę ze szczyptą gałki muszkatołowej. Suszone pomidory kroimy na ćwiartki. Wszystko należy ze sobą wymieszać. Danie można przygotować dwa dni wcześniej.

Zapiekanka rybna z ryżem

– 400 g filetów rybnych

– 2 woreczki ryżu

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 1 cukinia

– 400 ml jogurtu greckiego

– kawałek żółtego sera

– sól

– pieprz

– mielona kolendra

Gotujemy ryż. Filety dzielimy na małe kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Cukinię kroimy w drobną kostkę. Ryż przesypujemy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy rybę i warzywa. Doprawiamy. Zalewamy jogurtem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 30-40 minut.

Postna sałatka

– 4 kromki chleba tostowego

– pół puszki kukurydzy

– garść startego żółtego sera

– 2 ząbki czosnku

– kilka liści sałaty

– garść rzeżuchy

– ziarna sezamu

Opiekamy chleb i kroimy grzanki w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni razem z sezamem. Chleb, kukurydzę i zieleninę mieszamy w misce. Dodajemy czosnek i sezam. Posypujemy żółtym serem.