Współczesna pani domu ma szeroki wybór różnych narzędzi. Może wybierać pomiędzy różnymi rodzajami patelni, garnków, talerzy, miseczek i noży. Wszystkie z nich bardzo skutecznie ułatwiają codzienne obowiązki nieetatowych kucharzy.

Jeżeli ktoś mało gotuje to być może poradzi sobie nawet bez deski do krojenia. Będzie to jednak znacznie utrudnione i mało bezpieczne. Podobnie z nożami – posiadając odpowiedniego rodzaju ostrza można wyczyniać kulinarne cuda. Potrzebny jest tylko:

  • duży nóż szefa kuchni – największy spośród noży, bo mający aż 25 cm długości i zwężający się lekko ku wierzchołkowi. Jest wielofunkcyjny i służy do krojenia mięsa, warzyw i siekania ziół.
  • Nóż do krojenia chleba ma długie i ząbkowane ostrze, przypominające małą piłę. Dobrze naostrzony, gładki nóż również z łatwością przetnie chrupiąca skórkę. Problem tkwi w tym, że wiele osób nie wie jak dobrze naostrzyć nóż, dlatego przyjęło się, że ostrze do chleba powinno mieć ząbki.
  • Nóż do krojenia sera jest niewielki i jak wyżej wymieniony posiada ząbki, które ułatwiają krojenie delikatnego sera, bez niepotrzebnego gniecenia.
  • Nóż do obierania warzyw ma krótkie, zwężające się ostrze. Ma mobilną klingę, dzięki czemu kucharz ma całkowitą kontrolę nad nożem, co jest niezwykle ważne przy szybkich ruchach wykonywanych w trakcie obierania.
  • Nóż do krojenia warzyw jest nieznacznie mniejszy od noża szefa kuchni.
  • Nóż do filetowania ryb jest średniej wielkości, ma cienką klingę i lekko wywinięty do góry czubek, co ułatwia oddzielanie mięsa ryby od ości i filetowanie.
  • Nóż do wytrybowania kości krojenia mięsa ułatwia usuwanie kości i chrząstek i co szczególnie ważne ułatwia krojenie surowego i włóknistego mięsa.

Taki zestaw noży kuchennych powinien znaleźć się w każdym domu, którego mieszkańcy często przygotowują posiłki. Dlatego też bardzo często pary rozpoczynające nową drogę życia dostają w prezencie ślubnym zestawy noży kuchennych Legnoart. Bo ostrze nie tylko musi sprawnie ciąć, ale także dobrze się prezentować.