W poprzednim wpisie pisaliśmy o najwyższej jakości, eleganckich zestawach sztućców. Gdy są nowe, każde, nawet te tańsze, prezentują się dobrze. Jednak jak je czyścić, aby pięknie błyszczały przez wiele lat? Aby miały najwyższy połysk, a na ich powierzchni nie pojawiały się przebarwienia i zacieki?

Istnieje bardzo wiele, tak zwanych „babcinych” sposobów, które wzięły się od pielęgnacji rodowych, srebrnych zestawów sztućców, o które dbało się w domach, jak o najcenniejszy skarb. Według babć więc, najlepszym środkiem do czyszczenia będzie tu po prostu popiół i sok z cytryny. Należy wymieszać oba te składniki ze sobą tak, aby powstała gęsta papka, którą następnie należy wcierać w powierzchnię łyżek, noży i widelców. Dzięki takiemu zabiegowi z pewnością pozbędziemy się n nieestetycznych przebarwień. Następnie sztućce należy opłukać letnią wodą i wytrzeć do sucha.

Inny sposób polega na płukaniu sztućców w roztworze litra wody z łyżką octu i łyżką sody oczyszczonej. Sztućce zanurzamy, następnie opłukujemy i wycieramy.

Sposoby te jednak najlepiej sprawdzają się właśnie w przypadku srebrnych lub posrebrzanych łyżek i widelców. Jeżeli chcemy wyczyścić sztućce ze stali nierdzewnej, najlepiej będzie włożyć je na dziesięć minut do wody z gotowania ziemniaków. Dalsza procedura wygląda tak samo – opłukujemy i suszymy. Sposób dość zaskakujący w swej prostocie, ale wystarczy go przetestować, by przekonać się o jego skuteczności.

Sztućce należy czyścić regularnie, aby nie powstały na nich tak uciążliwe osady, których nie będzie możliwości usunąć bez stosowania chemicznych środków.