Istnieje takie powiedzenie, że historii do garnka nie włożysz. Jak też się często mówi, a jednak, bo choć garnek jest tylko naczyniem, ma też swoją genezę i różne okresy, które pomogły mu ukształtować dzisiejszą pozycję, znaczenie i zastosowanie. Jak więc to było te lata temu, aż po dziś?

Pierwsze naczynia przypominające garnki pojawiły się już na kilka tysięcy lat przed tym, jak sam Jezus mógł w nich przyrządzić obiad dla swoich rodziców. Na samym początku swej historii, garnki nie miały takie samego zastosowania jak dzisiaj, przybierały raczej charakter mis, w których przechowywano jedzenie i przenoszono je z miejsca na miejsce. Jak więc doszło do tego, że dziś w tych naczyniach głównie gotujemy? Najtrwalsza z legend, która się zachowała, głosi, że pewien człowiek przyniósł w garnku wodę do jaskini, w której mieszkał wraz z rodziną i postawił naczynie tuż obok ogniska, z którego przez zupełny przypadek spadło mięso, wprost do garnka. Dlatego mówi się, że naszymi losami bardzo często rządzi przypadek, jak widać w historii ludzkości był nieodzownym elementem, a już na pewno w historii garnka. Być może, gdyby poczciwy jaskiniowiec nie dokonał tego, czego dokonał, dziś nie moglibyśmy mówić o wielu kulinarnych cudach, które przyrządzają nasze mamy i najlepsi kucharze świata.

 

W odległych czasach tworzono garnki głównie z tworzyw sztucznych, takich jak łupiny, wyżłobione kamienie czy skorupy twardych owoców. Dopiero później jako głównego tworzywa zaczęto używać gliny. Co ciekawe, z tym wynalazkiem wiąże się również dość przypadkowa historia. Garnki z gliny powstały na bazie wyplatanych koszyków, ten model służył do przenoszenia jedzenia i ziaren, które wysypywały się poprzez dziury. Co więc zrobiono? Koszyk wypełnioną gliną, który według kolejnej z legend wpadł do ognia, dzięki czemu utrwalił się na dobre, także na lata. Do kolejnych form przyczyniły się ludy, które prowadziły bardziej osiadły tryb życia i zajmowali się lepieniem naczyń, używając do tego różnych tworzyw.

Pochodną tego są możliwości, które mamy w chwili obecnej. Gdyby usłyszał o nich ów jaskiniowiec, pewnie sam wskoczyłby do ognia. Coraz bardziej powszechne kuchnie indukcyjne wymagają od producentów wielowarstwowych naczyń, tworzonych najczęściej z aluminium bądź miedzi, które doskonale przewodzą ciepło i rozprowadzają temperaturę po całym obszarze naczynia. Nic, tylko gotować i naszymi daniami tworzyć kolejne legendy.