Piękna porcelanowa zastawa to oczko w głowie każdej gospodyni domowej. Przeważnie cały zestaw jest używany rzadko, bo tylko na specjalne okazje. Mino wszystko od czasu do czasu porcelana wymaga czyszczenia. Dobrze znać kilka trików, dzięki którym będzie wyglądała olśniewająco.

Porcelanowe bibeloty i naczynia, które służą tylko do ozdoby wystarczy przetrzeć czystą szmatką, aby zetrzeć kurz. Gorzej z naczyniami, które po obfitym obiedzie są naprawdę brudne. Większość naczyń z porcelany nie nadaje się do mycia w zmywarce, ponieważ zdobienia są wykonane na polewie, czyli metodą naszkliwną. Takie naczynia myjemy ręcznie. Są bardzo kruche więc najlepiej myć je w plastikowej misce wyłożonej bawełnianą czystą szmatką. Nie szorujemy powierzchni talerzy nawet jeśli są bardzo tłuste. Można w ten sposób porysować delikatną powierzchnię. Można naczynia namoczyć w ciepłej, ale nie gorącej wodzie z dodatkiem mydła lub płynu do naczyń. Ostre środki chemicznie nie są zalecane. Do mycia używa się miękkiej gąbki, nigdy druciaków lub innych ostrych czyścików. Umyty talerz należy spłukać czysta wodą i wytrzeć suchą ściereczką, nie zostawiającą poprochów. Czyste talerze najlepiej układać jeden na drugim oddzielając je papierowym ręcznikiem – w ten sposób nie porysują się.

Do zmywarki można wkładać tylko te naczynia porcelanowe, które zdobienia mają pod polewą lub w polewie (metoda wszkliwna). Tylko takie naczynia można wykorzystywać do podgrzewania potraw w mikrofalówce.

Jeżeli na powierzchni porcelany znajdują się zabrudzenia trudne do zmycia, na przykład osady z kawy i herbaty, to czyścimy je zwilżoną szmatką z dodatkiem sody oczyszczonej. Jeżeli palmy są bardzo uporczywe, zostawiamy na kilka godzin wacik nasączony wybielaczem bezpośrednio na plamie.