Wciąż dość mało popularny szynkowar (prasownica) jest doskonałych urządzeniem do przygotowywania w domu wyrobów mięsnych bez dodatku konserwantów. Przy użyciu szynkowaru mamy pewność, że nasza wędlina będzie zdrowa i smaczna, ponieważ wykonujemy ją ograniczając się jedynie własnym gustem i wyobraźnią. Szynkowar to proste urządzenie, które służy do parzenia wędlin i podrobów domowych, takich jak szynka, mielonka, salceson, boczek, rolada i golonka. Tradycyjny szybkowar składa się z podłużnego pojemnika, którym formuje i parzy się mięso oraz pokrywy, do której jest przymocowany trzpień naciskowy, sprężyna i nakrętka mająca na celu sprasowanie gotującego się wkładu mięsnego. Aktualnie każde urządzenie tego typu wykonane jest ze stali nierdzewnej typu INOX, która dopuszczona jest do bezpośredniego kontaktu z żywnością, ponieważ nie wchodzi ona w reakcję z przyprawami i mięsem.

Na polskim rynku spotkać można również szynkowary wykonane z aluminium z dodatkiem niklu. Najczęściej szynkowary wyposażone są w uchwyty pomocne przy ich wyjmowaniu z kąpieli wodnej oraz przy wyjmowaniu gotowych produktów z urządzenia. W jaki sposób przygotować w szynkowarze potrawę? W tym celu do korpusu szynkowara należy włożyć wypychacz, a następnie wypełnić go wybranym mięsem. Na mięso nakładamy dodatkową płytę dociskową, a kolejnym krokiem jest użycie sprężyny. Pokrywą dociskamy sprężynę do dołu i zahaczamy ją w mocowaniu garnka. Szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą i parzymy w temperaturze 80-90st. C (temperatura jest różna dla różnych modeli prasownic, więc najlepszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w odpowiedni termometr). Czas parzenia jest uzależniony od rodzaju wsadu. Po przygotowaniu potrawy wyjmujemy szynkowar z wody przy pomocy uchwytów i pozostawiamy go do całkowitego wystygnięcia. Pokrywkę odkręcamy i wysuwamy ją z mocowania, a na koniec (również przy pomocy uchwytu) wysuwamy gotową potrawę z prasownicy.

Szynkowary można myć ręcznie lub w zmywarce,

a ich cena kształtuje się od 30 do 200zł w zależności od producenta, mechanizmu prasowania i pojemności. Do zastosowań w domu zaleca się szynkowary o pojemności 1-1,5kg, ponieważ bez problemu mieszczą się w dużym garnku. Prasownice tego typu są najpopularniejsze w Europie Środkowej i Wschodniej, ma to związek z bogatą tradycją wędliniarską na tych terenach.