Ach ta porcelana!

11.04.2012 by

porcelana

Porcelana posiada naprawdę bardzo długą i ciekawą historie. Nie każdy wie, że ceramika to tworzywo, które w użyciu ludzi jest już od około piętnastu tysięcy lat!

Porcelana, z rodzaju tej najszlachetniejszej, znana jest jednak od VII wieku, kiedy to pojawiła się na chińskich stołach dynastii Tang.

Porcelana kojarzy nam się z materiałem niezwykle delikatnym i tak w istocie jest. Stanowi mieszankę kaolinowej glinki, skalenia i kwarcu. Jednym z etapów jej wytwarzania jest wypalanie w bardzo wysokich temperaturach, zależnych od tego czy wyroby są dodatkowo szkliwione czy też nie.

To co charakteryzuje naczynia porcelanowe, to duża wytrzymałość mechaniczna, a także odporność na działanie środków chemicznych. Stopień owej odporności zależny jest jednak, od rodzaju porcelany. Wyróżniamy przede wszystkim dwa jej typu. Porcelana twarda, różni się od miękkiej przede wszystkim składem mieszanki, z której jest wytwarzana. I tak, dla tej pierwszej, jest to od czterdziestu do sześćdziesięciu procent kaolinu, od dwudziestu do trzydziestu – skalenia i tej samej ilości kwarcu. W składzie porcelany miękkiej kaolin to maksymalnie czterdzieści procent składu mieszanki. Ona właśnie wykorzystywana jest przede wszystkim do wytwarzania naczyń do gospodarstwa domowego, ale także do tworzenia artystycznych wyrobów.

Swego czasu porcelana określana była mianem „białego złota”. Był to więc materiał bardzo wartościowy i z tego właśnie względu, bardzo wielu chciało odkryć tajemnicę jej wytwarzania w najszlachetniejszej formie. W Europie udało się to dopiero w 1708 roku, a dokonał tego niemiecki alchemik, Johan Fredrich Böttger, jak się później okazało – całkowicie przez przypadek, podczas poszukiwań kamienia filozoficznego.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress